Fuksisanasto
Eräs alkuvaiheen ongelma on oppia puhumaan samaa kieltä kuin muut yliopistolla pyörivät. Siksi kannattaakin tutustua seuraavaan perussanastoon.
Fuksisanaston lyhyt oppimäärä, itsenäisen työn kurssi (1 fp)
”Oppitunnit”, opiskelutavat ja muuta opintoihin liittyvää sanastoa
AKATEEMINEN VAPAUS – Olet oman itsesi johtaja! Et tarvitse poissaolotodistukseen huoltajien allekirjoitusta. Ainoastaan Kela saattaa vahdata opintopistesaldoasi puoli vuotta jälkikäteen (vaatimustaso tällä hetkellä 5 opintopistettä/tukikuukausi). Muistathan kuitenkin, että vapaudesta seuraa myös vastuuta.
AKATEEMINEN VARTTI – Tunnit alkavat useimmiten vartin yli. Kello 12 onkin siis kello 12.15. Jos opetusohjelmassa lukee, että aloitus on 12.00, silloin aloitetaan tasalta. Mikäli vain 12, noudatetaan useimmissa tapauksissa akateemista varttia.
ITSENÄINEN TYÖ – Tehdään ihan itse, mutta apua saa tietysti kysyä sekä opettajalta että kanssaopiskelijoilta. Luokanopettajaopinnoissa usein tenttiin lukua tai luentopäiväkirjan tai esseen kirjoittamista.
ESSEE – (Tavanomaisempien merkitysten lisäksi) noin kymmensivuinen kirjoitelma, jolla voi suorittaa osan kurssista. Vaikka esseessä pitäydytään tieteellisessä täsmällisyydessä, siinä on yleensä runsaasti pohdintaa.
KURSSI – Opiskelija suorittaa kursseja ja kerää niitä suorituksiksi valmistuakseen joskus. Kurssi voi sisältää useita luentoja tai muita oppitunteja, erilaisia ryhmätöitä sekä vaihtelevan määrän (usein noin puolet) itsenäistä työskentelyä eli lukemista ja kirjoittamista. Yksi kurssi suoritetaan useimmiten yhden tai kahden periodin aikana ja kurssin suorittamisesta saa vaihtelevasti 1-10 opintopistettä. Monet kurssit päättyvät tenttiin, mutta eivät kaikki. Pakollisia kursseja suoritetaan lähinnä kasvatustieteen yksikössä ja kielikeskuksessa, vapaavalintaisia saa sen sijaan suorittaa vapaasti kaikissa tiedekunnissa.
LUENTO – Ison porukan ”oppitunti”, jossa kuunnellaan, tehdään muistiinpanoja, pidetään luentopäiväkirjaa ja yritetään keskittyä kahvia litkimällä.
MONIALAISET AINEOPINNOT – Sisältävät kursseja, joissa on usein oma, aineelle soveltuva opiskelutapa, jota ei voi rinnastaa perinteiseen oppituntiin, luentoon eikä seminaariin. Näillä tunneilla opiskellaan esim. koulussa opetettavat aineet. Suoritetaan yleensä kahtena ensimmäisenä opiskeluvuonna kandivaiheessa.
OKA ry - Tampereen luokanopettajaopiskelijat OKA ry. Virran käytävillä liikkuu huhu, että OKA on lyhenne sanoista opettajankouluslaitoksen ainejärjestö. Taipuessaan OKA, OKAn, OKAssa, OKAan, OKAlle, OKAlla, OKA ry, OKA ry:n, OKA ry:ssä, OKA ry:hyn, OKA ry:lle, OKA ry:llä sekä tietysti okalainen.
OPINTO-OHJELMA (LUKUJÄRJESTYS) – Kasvatustieteen opiskelijat ovat siinä mielessä erityisessä asemassa, että joku on oikeasti tehnyt meille valmiit lukkarit useaksi vuodeksi. Omien opintojen suunnittelun saa/joutuu aloittamaan myöhemmin. Tämä siis aikaisintaan silloin, kun ohjelmassa on tilaa vapaavalintaisille opinnoille ja viimeistään, kun kandivaihe on suoritettu. Poikkeuksena sellaiset opiskelijat, joilla on hyväksiluettavaa aiemmista opinnoista.
OPINTOPISTE – Kertoo usein kurssin työmäärästä. Yksi opintopiste vastaa laskennallisesti 27 tunnin työmäärää. Opintopisteitä pääset laskemaan viimeistään ensi syksynä, kun Kela lähestyy sinua ystävällisellä kirjeellä…
PARITYÖ – Itsenäistä työtä vastaava työ, joka on kuitenkin usein vaatimuksiltaan laajempi. Tehdään työparin kanssa.
PERIODI – Opintovuosi on jaettu neljään neljänneksen, joita kutsutaan periodeiksi. Lukujärjestys vaihtuu kokonaan tai osittain periodilta toiselle siirryttäessä. Varautukaa kuitenkin viikottaisiinkin muutoksiin aikatauluissa!
RYHMÄTYÖ – Opiskelijaporukalla itsenäisesti tehtävä työ, joka esitellään muille ja/tai palautetaan opettajalle.
SEMINAARI – Pienemmän porukan ”oppitunti”, joka sisältää usein kuuntelua, keskustelua, ryhmätyötä, omia esityksiä sekä harjoituksia. Seminaarit pidetään usein B-ryhmän kesken.
TENTTI – Kurssin loppukoe, johon yleensä luetaan 2-5 kokonaista kirjaa ja muistellaan, mitä luennoilla on kuultu. Itse koe saattaa sisältää esim. avoimia kysymyksiä, joihin vastataan useamman sivun mittaisilla kirjoituksilla. Tentin suoritustapa kerrotaan useimmiten kurssin ensimmäisellä tunnilla.
HUOM! KUN UUSI KURSSI ALKAA, EKALLA TUNNILLA KANNATTAA EHDOTTOMASTI OLLA LÄSNÄ! Joissakin tapauksissa voi käydä jopa niin, ettei tarvitse toiselle kerralle tullakaan.
Opetushenkilöt
PROFFA – Professori. Erittäin hyvin asiansa tunteva luennoitsija, joka joskus huomioi kuulijansakin.
LEHTORI – Asiantuntija, joka tekee useimmiten parhaansa myös opettaakseen meitä.
PRO – Pienryhmävetäjä. Virrassa tällaiseen ei usein törmää, mutta esim. kieliopinnoissa voi tulla eteen.
ASSARI – Tutkimusassistentti, joka voi osallistua esim. harjoittelijana ryhmätöiden vetämiseen.
Monet yliopiston opettajat, tittelistä riippumatta, ovat tutkijoita, jotka tarjoavat meille opetusta oman tutkimustyönsä ohessa. He ovat aina tyytyväisempiä, jos pysytte ilmoitetuissa aikatauluissa, jotta heidän muu työskentelynsä ei viivytysten takia häiriinny. He ovat kuitenkin samalla tavalla teitä varten kuin pelkkää opetustyötä tekevä henkilökunta.
Rakennuksia ja paikkoja
KESKUSTAKAMPUS – Tampereen yliopiston keskustakampuksen alue, komea kukkula, jolla on useita rakennuksia ison tien molemmin puolin. Kampuksella opiskelee päivittäin lähes 15 000 opiskelijaa.
VIRTA – Meidän oma paikka, Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta. Suurin osa tulevien opettajien opinnoista pidetään täällä.
LINNA – Virran viereinen isompi rakennus. Opeopiskelijoiden lähin ruokapaikka (Sodexo Linna) ja yliopiston keskustakampuksen kirjasto sijaitsevat täällä. Paikka, jossa kurssikirjojen etsinnästä on tullut monille lähes ylitsepääsemätön ongelma. Linnan lukusalit ovat nielleet kitaansa monia kandin ja gradun kanssa painivia. Todellisuudessa yksi tärkeimpiä paikkoja opiskelijoille.
Edelleen käännyttäessä Linnasta linja-autoasemalle päin löytyy seuraavasta rakennuksesta opiskelijoiden terveydenhuoltopalveluiden toimipiste (YTHS).
PÄÄTALO – Iso ja sokkeloinen rakennus, jossa on useita jo alkuun tärkeitä paikkoja kuten aktuaarinkanslia, jossa hoidetaan ilmoittautumiset yms. Harva selviää kyselemättä, mutta onneksi tuutorit opastavat! Ruokaa tarjoaa Juvenes, jossa erikoisuutena Fusion Kitchen -erikoisateriat ja salaattibaari.
PINNI B – Tietohallinnon ja johtamisen yksikkö. Toinen hyvä ruokapaikka (Minerva), poikkea kokeilemassa. Ensimmäisen opiskeluviikon luentoja pidetään usein täällä, muutoin vähemmän okalaisten omaa opetusta.
PINNI A – Informaatioteknologian yksikkö ja kielitieteen yksikkö. Ei yleensä opintoja meille, ellei sitten valinnaisia.
TIETOPINNI – Yliopiston sisäinen tietohallinto. Tietopinnistä löydät myös 24/7 avoinna olevat tietokoneluokat.
ALAKUPPILA – Päätalon alimmassa kerroksessa isojen luentosalien yhteydessä oleva, opiskelijoiden suosima tapaamispaikka ja kahvila.
ATALPA – Keskustakampuksen liikuntatilat. Tilat omistaa oma osakeyhtiö, joka tarjoaa opiskelijoille laadukkaita liikuntapalveluja järkihintaan. SportUnin kautta yhdellä maksulla mahdollisuus liikkua paitsi Atalpalla, myös Hervannassa Tamppi Areenalla ja Kaupissa muilla kampuksillamme!
RUOKAPAIKKOJA opiskelijoille löytyy useita. Päätalon Juvenes sekä Linnan ja Pinni B:n ruokalat ovat käytetyimpiä. Jokaisessa opiskelijaravintolassa on oma, päivittäin vaihtuva menu – katso netistä tai tarkkaile vanhempia opiskelijoita, niin tiedät missä on milloinkin maukkain tarjonta.
KAUPIN KAMPUS – Täällä opiskelevat suurimman osan ajasta lääketieteen, bioteknologian ja kansanterveystieteen opiskelijat. Kaupin kampus eli Arvo-rakennus sijaitsee Taysin ja TAMKin läheisyydessä reilun kolmen kilometrin päässä Virrasta. Arvolle sinun ei todennäköisesti luokanopettajaopintojesi vuoksi tarvitse kulkea, mutta keskustakampuksen tenttitilojen ollessa periodien lopussa melko ahtaita, eksyy jokunenkin okalainen Kaupin suuntaan tenttimään. Lähellä Kaupin kampusta pidetään myös joitain monialaisten liikuntakurssin opintoja! Nyssen linjat numero 1, 8, ja 28 kuljettavat sinut tarvittaessa Arvolle!
HERVANNAN KAMPUS antaa tilat Tampereen yliopiston tekniikan opiskelijoille eli teekkareille ja sijaitsee nimensä mukaisesti Hervannassa, Virrasta noin 8 kilometrin päässä. Kampusalueelta löytyy monia rakennuksia, kuten esimerkiksi Kampusareena, Konetalo ja Tietotalo. Hervanta on päivisin suurempi kuin Riihimäki. Tutkintoomme kuuluvia opintoja ei Hervannan kampuksella ole, mutta opiskelu- ja harrastuspuitteet ovat erinomaiset, joten vierailu Sähkötalon kellariin ehdottomasti kannattaa. Hervannan kampukselle bussilla helpoiten pääsee linjoilla 3, 6 ja 20!
Opiskelijasanastoa
FUKSI – Sinä, eli ensimmäisen vuoden opiskelija.
KASTAJAISET – Syksyn alussa järjestettävä tapahtuma, jossa sinut vihitään osaksi OKAa ja akateemista tiedeyhteisöä (lue: laitetaan vahinko kiertämään). Tuutorien ja kakkosvuosikurssin järjestämä tapahtuma, jossa kannattaa olla mukana! Huhujen mukaan Näsijärvi liittyy tähän tapahtumaan.
KOSTAJAISET – Fuksien järjestämä tapahtuma keväisin tuutoreille ja muille vuosikursseille. Nimensä mukaisesti – payback time!
HAALARIT – Tummansiniset haalarit ovat jo vuosikymmenten ajan olleet OKAn luokanopettajaopiskelijoiden pukukoodi arjessa ja juhlassa. Ekavuotiset hankkivat nämä itse edustajiensa johdolla, mutta apua saa ja kannattaa pyytää vanhemmilta vuosikursseilta. Vakioasuste kaikissa opiskelijatapahtumissa, mutta ainakin Talvipäivillä ja Wappuna. Kotimainen kura-asu, joka suojaa tuulelta ja tuiskulta bileissä ja opiskelijatapahtumissa. Yliopistolla muita tummansinisiä sporttaavat Boomi ja TARAKI. Näistä muista opiskelutovereista pääset erottumaan helposti OKAn En ole boomari- ja En ole teekkari -haalarimerkeillä.
HAALARIMERKKI – Tapahtumista, järjestöiltä ja milloin mistäkin kerättäviä muistoja, jotka ommellaan omin pikku kätösin kiinni haalareihin. Mitä enemmän, sen parempi. OKA myy omia haalarimerkkejään hallituspäivystyksissä ja tapahtumissa!
FUKSISUUNNISTUS – TREYn järjestämä tapahtuma pääasiassa ekavuotisille opiskelijoille. Ohjelmaa ja rastipisteitä ympäri Tamperetta ja of course villit jatkobileet!
SITSIT – Akateemiset pöytäjuhlat, joissa syödään, juodaan ja lauletaan juomalauluja yleensä haalareissa tai teeman mukaisissa asuissa. Koe ainakin kerran opiskeluaikana!
TUUTORI – Teitä varten. Vanhempi opiskelija, joka joko…
- tykkää ekan vuoden opiskelijoista
- haluaa mainetta ja valtaa
- ei osaa päästää fuksivuodestaan irti
- luulee ehtivänsä auttaa muita
- ei etene omissa opinnoissaan ja haluaa pilata mahdollisuudet muiltakin
Muuta OKA-sanastoa
HOPS-RYHMÄ – Vähän kuin oma luokkasi, mutta ei kuitenkaan. Tässä porukassa vietät paljon aikaa ekana ja tokana vuonna, koska lähes kaikki monialaiset opiskellaan HOPS-ryhmittäin. Saat oman ryhmäsi tietoon viimeistään opintojesi ensimmäisellä viikolla.
EDU’S CAFE – Virran kolmannen kerroksen kahvila / oleskelutila, jossa voit ahertaa tai hengähtää. OKAn nelosvuosikurssi pitää säännöllisesti omaa kahvilaansa. Myös muiden ainejärjestöjen kahviloita, hallituksen aamupaloja, akustisia iltamia ja kaikkea muuta kivaa!
HALLITUS – Valitaan joka vuosi okalaisten keskuudesta. Vastaa ainejärjestömme toiminnasta ja kehittämisestä. Tule seuraamaan kokouksia tai vilkaise ainakin ketä kaikkia hallitukseen kuuluu! Mahdollisuus päästä vaikuttamaan OKAn toimintaan ihan tapahtumanjärjestämisestä ja tuutoroinnista lähtien. Muiden tamperelaisten järjestöjen ja SOOLin kanssa tapahtuva yhteistyö auttaa verkostoitumaan erilaisten opiskelijoiden kanssa.
EDUSTAJAT – Jokainen vuosikurssi valitsee keskuudestaan kaksi edustajaa, jotka toimivat tarvittaessa vuosikurssin äänitorvina ja aktiiveina. Vastaavat haalarihankinnan organisoinnista sekä tulojuhlan järjestelyistä toisena opiskeluvuotena.
KIPINÄ – Laji kuin laji, Seminaarin Kipinän viikottaisilla liikuntavuoroilla pääset kokeilemaan rahkeidesi riittävyyttä monissa eri lajeissa – yleensä vuoroilla pelataan lentopalloa, salibandya ja muita palloilulajeja matalalla kynnyksellä. Tule mukaan ja nappaa kaverisikin nauttimaan liikunnan riemuista. Kipinä järjestää kuukausittain myös kulttuuri- ja viihdetoimintaa, kuten esimerkiksi pubivisoja tai pienimuotoisia excuja. Itsensä pääsee haastamaan myös kisareissuilla, kuten opiskelijoiden SM-kisoissa, joihin Kipinä osallistuu muutaman kerran vuodessa rennolla otteella.
NORSSI – Normaalikoulu. Sijaitsee Nekalassa kävelymatkan päässä yliopistolta. Toimipiste myös Muotialassa, jonne matkaa kilometrin verran enemmän kuin Nekalaan. Suurin osa opetusharjoitteluista suoritetaan täällä.
PERUSPALVELUTUNNUS – Käytännössä kaikki yliopiston sähköiset palvelut (sähköposti, opintorekisteri, Moodle, jne) toimivat saamillasi tunnuksilla. Älä hukkaa tai unohda. Ikinä.
TALVIPÄIVÄT – Vuosittain eri opettajakoulutuspaikkakunnilla järjestettävä tapahtuma, joka kokoaa yhteen kaikki Suomen opeopiskelijat bilettämään ja verkostoitumaan. Yksi vuoden kohokohdista, jota ei todellakaan kannata missata! Koe ainakin kerran opiskelujesi aikana. Vuonna 2024 Tampereella!
VUOSIJUHLA – Vuosijuhla on akateeminen juhla, joka järjestetään viiden vuoden välein.
TUNTSARI – Tuntisuunnitelma. Opetusharjoitteluiden suola ja pippuri. Näiden kanssa vietetään aikaa – ja paljon.
SITSIT – Ruotsalainen opiskelijaperinne, joissa syödään, lauletaan, juodaan ja rangaistaan armottomasti kaikkia töhöileviä. Koe nämäkin ainakin kerran, mieluiten useasti, sillä sitsit ovat aivan törkeän hauskoja bileitä. Punishment, punishment, punishment… Helan går!
SORSAPUISTO – Keskustakampuksen vieressä sijaitseva vehreä puistokeidas, joka tarjoaa mahdollisuuden piknikien lisäksi muun muassa kyykän, mölkyn ja kaukalofutiksen pelaamiseen. Nimensä mukaisesta puistossa asustaa paljon räpyläjalkoja. Pidä kiinni pullastasi. Myös oiva paikka hengähdystauolle opintopäivän keskellä. Keskustakampuksen Etunurtsi!
WAPPU - opiskelijan tärkein juhla. Tamperelainen Wappu tunnetaan myös nimellä Suomen suurin Wappu, sillä se liikuttaa kahden viikon aikana yli sadassa tapahtumassa monia satoja opiskelijoita!
Järjestöjä ja instituutioita
TUNI – Tampereen korkeakouluyhteisö eli entisten Tampereen yliopiston (UTA), Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) muodostama toimija, joka yhdistää koulutusta ja opiskelijoita poikkitieteellisesti.
TREY – Tampereen ylioppilaskunta pitää huolta meidän opiskelijoiden edunvalvonnan lisäksi viihtymisestämme kampuksilla järjestäen tapahtumia, kuten esimerkiksi koko lukuvuoden huipentuman, Suomen suurimman Wapun. Lakisääteinen yliopisto-opiskelijoiden yhteenliittymä, jolla on edunvalvonta- ja hallintotehtäviä yliopiston ja jäsenistönsä parissa. Kaikki opiskelijakortin saaneet ovat ylioppilaskunnan jäseniä, ja oikeutettuja esimerkiksi yliopiston terveydenhoitopalveluihin ja opiskelijahintaiseen ateriaan. Tsiigaa, mitä kaikkea TREY voi uudelle opiskelijalle tarjotakaan!
Ainejärjestö/kilta – Yhdistää saman oppiaineen tai alan opiskelijoita, ajaa heidän etujaan sekä järjestää toimintaa. TREYn sivuilla on lista kaikista sen alaisista järjestöistä. Tutustu rohkeasti myös harrastejärjestöjen toimintaan – ylioppilaskunnassa on aktiivista porukkaa moneen eri lähtöön!
Kasvo ry –Edunvalvontajärjestö Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ainejärjestöille. Kasvon alla toimivat siis OKA (luokanopettaja), ITU (varhaiskasvatus), Mentor (elinikäinen oppiminen ja kasvatus) ja TamAus (aineenopettaja).
OKA ry – Tampereen yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden ainejärjestö. Kaikki luokanopettajaopiskelijat voivat ja heidän myös kannattaa liittyä OKAan!
SOOL – Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto. OAJ:n eli Opetusalan ammattijärjestön alainen liitto, joka tarjoaa rahanarvoisia etuja jäsenilleen.
YTHS – Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Tarjoaa meille kaikki opiskelijan terveyspalvelut. Muista hyödyntää ilmainen terveys- ja hammastarkastus!
Perustutkinnot ja lopputöihin liittyvä sanasto
KANDI – (kandidaatti) Alempi korkeakoulututkinto, laajuudeltaan 180 opintopistettä. Uusien opiskelijoiden on opiskeltava itsensä kandidaateiksi ennen maisterintutkinnon suorittamista.
KANDITYÖ – (kandidaatin tutkinnon lopputyö) Tieteellinen tutkimus, joka on laajuudeltaan noin 40 sivun pituinen.
MAISTERI – Ylemmän, 120 opintopisteen laajuisen, korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö.
GRADU – (pro gradu) Maisterin tutkinnon lopputyö, tieteellinen syvempi tutkimus, joka on laajuudeltaan kandityötä pidempi.
PLAGIOINTI – Pahin rikos, mitä tiedeyhteisössä voi tehdä. Jonkun toisen tekemän työn esittämistä omanaan (tai jopa oman aiemman työn kopiointi ilman viittauksia). Tarkoituksellinen plagiointi voi johtaa pahimmillaan tutkinnon hylkäämiseen tai yliopistosta erottamiseen. DON’T DO IT.