Minäkö vaihtoon?
8.11.2020
”Vaihto oli omanlaisensa käännekohta omassa elämässäni. Täydellinen irtiotto tutusta arjesta ja ympäristöstä iski kovempaa kuin luulin, kun kulttuurishokki ja yksinäisyys iskivät päälle, unirytmi sekoittui ja opetuskin oli vieraalla kielellä. Prosessi tuntui pitkältä ja lähtö stressaavalta.
Kyllä sieltä kuitenkin noustiin.
Puolen vuoden ajan reflektoin omia käsityksiäni yhteisöstä, koulunkäynnistä, kulttuurista ja ystävyydestä. Opin, miten ajetaan moottoripyörällä, käytetään koulupukua ja viestitään uusilla eleillä ja kielillä. Otin etäisyyttä entisiin itsestäänselvyyksiin ja keskityin siihen, mikä minulle on oikeasti merkityksellistä. Oikein yllätti, miten kova kasvun paikka se oikeasti oli, kun tutut normit ja tavat eivät olleetkaan ohjaamassa päätöstentekoa ja arkirytmiä.
Nyt vuosia myöhemmin ajatuskin siitä, etten olisi asunut Australiassa ja rakentanut omaa kuplaani sinne tuntuu epätodelliselta. Totta kai minä menin. Ja nyt maailma tuntuu pienemmältä.”
Mira Laurinantti
Haastattelimme kolmea okalaista, jotka ovat käyneet vaihdossa. OKAn opiskelija Vilhelmiina Karonen oli neljäntenä opiskeluvuotenaan Sloveniassa, Ljubljanassa vaihdossa. OKAssa myös opiskeleva Riku Oras oli kolmantena opiskeluvuotenaan Winchesterin yliopistossa, Isossa-Britanniassa. Nyt jo valmistunut Sara Komulainen vietti kuudennen opiskeluvuotensa Cádizin yliopistossa, Espanjassa.
Mistä ajatus vaihdosta lähti liikkeelle?
Ajatukset vaihtoon lähtemisestä voi nousta jo ennen opintoja, tai vaikka spontaanisti kesken kiireisintä opiskelija-arkea. Usein on yksilöllistä, minkä vaiheen opinnoista kukin kokee parhaaksi ajankohdaksi lähteä vaihtoon. Esimerkiksi Vilhelmiina Karonen alkoi pyöritellä ajatusta vaihdosta viimeisenä kandivuotena:
”Ensimmäiset vuodet kuluivat tiiviisti opintojen parissa. Vasta kolmantena vuonna ajatus alkoi tuntua realistisemmalta maisterivaihetta ajatellen.” (Vilhelmiina Karonen)
Sara Komulainen sai ajatuksen vaihtoon lähtemisestä neljännen opiskeluvuoden keväällä. Ajatus lähti innostuksesta Buenos Airesiin matkustamista kohtaan. Ajatus vaihtokohteesta kuitenkin muuttui opintojen aikana. Lopulta Komulainen päätyi Cádiziin, Espanjaan.
Jotkut taas tietävät sen heti. Riku Oras tiesi jo ennen opintojensa alkamista, että hän halusi kansainvälistyä opintojensa aikana. Hän alkoi tutkimaan vaihtokohteita jo puoli vuotta ennen hakuajan päättymistä ja jo vuosi ennen varsinaista vaihtoa. Vaihtokohde ei kuitenkaan ollut selvä, vaan varmistui vasta hakuprosessin aikana.
Vaihtokohteita voit selata osoitteesta:
Miten vaihto tukee opettajaopintoja?
Vaihto voi tukea myös opettajaopintoja yllättävillä tavoilla. Vaikka usein kohdeyliopistojen kurssit eivät vastaa täsmälleen opettajaopintojen pakollisia opintoja, voi vaihdossa opiskella esimerkiksi itseä kiinnostavia sivuaineita ja täydentää omaa osaamistaan. Riku Oras kuitenkin muistuttaa, että tekemällä taustatutkimusta ja tutustumalla eri yliopistojen kurssitarjontaan, kandiohjelmaan yhteensopivaa kurssitarjontaa löytyy.
Kaikki kolmesta haastateltavasta kokivat vaihdon tarjoavan opintoja, joita Tampereella ei olisi pystynyt opiskelemaan. Myös kansainvälistyminen sekä englanniksi opettaminen ja opiskeleminen avasivat uusia ulottuvuuksia omaan opettajuuteen. Riku Oras muistuttaa, että opettaminen ja koulutus ovat universaaleja ilmiöitä, joista voi oppia paljon myös ulkomailla opiskelemalla.
Kannattaa tutustua eri yliopistojen kurssitarjontaan näistä linkeistä:
Kansainvälisen liikkuvuuden palvelut:
https://intra.tuni.fi/content/service_profile/13715?role=student&university=uni&tab=2
Rahoitus ja majoitus
Vaihdon rahoittaminen on varmasti yksi suurimmista kysymyksistä vaihtoon lähtiessä. Kelan tarjoama opintotuki ja korotettu opintolaina riittävät hyvin elämiseen, etenkin, jos matkustaa maahan, jossa hintataso on Suomea alempi. Vaihto-organisaatiot mahdollistavat tukirahan hakemisen, sillä vaihtoon lähtijöille voidaan myöntää esimerkiksi Erasmus-rahaa. Monet haastateltavista olivat myös säästäneet rahaa vaihtoon kesätöistä, jotta rahaa jäisi matkusteluun ja paikallisen kulttuurin kokemiseen.
”Ljulbjana oli vaihtokohteena todella halpa ja opiskelijaystävällinen. Suurimman loven lompakkoon tekivätkin reissut, jotka nekin olivat hyvissä hintahaarukoissa.” (Vilhelmiina Karonen)
Majoitus saattaa olla toinen kysymysmerkki. Vilhelmiina Karonen koki vuokra-asumisen kämppiksen kanssa sopivimmaksi asumismuodokseen. Sara Komulainen löysi oman kimppakämppänsä Facebook-ryhmän kautta. Riku Oras asui yliopiston kampuksella soluasunnossa, ja koki, että se toi elämään yhteisöllisyyttä ja sosiaalisuutta. Loppujen lopuksi sopivan majoituksen löytäminen on kiinni hyvin paljon ihmisten yksilöllisistä piirteistä.
”Jos kaipaa omaa rauhaa, kannattaa ehkä muuttaa kampuksen ulkopuolelle, sillä ainakin nuoret britit tykkäsivät juhlia ja välillä dormit saattavat olla rauhattomia.” (Riku Oras)
Vaihto-opiskelun rahoittamisesta: https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/uni?page=3214
Miksi kannattaa lähteä vaihtoon?
Miksi sitten kannattaa lähteä vaihtoon? Vilhelmiina Karoselle vaihto merkitsi montaa asiaa. Se tarjosi ainutlaatuisen kokemuksen elää arkea uudessa maassa, uusiin paikkoihin ja kulttuureihin tutustumista, kielitaidon
harjoittamista ja itsestään oppimista. Riku Orakselle vaihto opetti paljon maailmasta, ihmisistä ja itsestä. Näiden lisäksi Oras oppi uusia asioita suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, kun sitä peilasi ja vertasi muihin maihin.
Parhaat kokemukset voi liittyä matkustamiseen, verkostoitumiseen, urheiluseuran löytämiseen tai akateemiseen ja kielelliseen kehittymiseen.
” Parhaat kokemukset muodostuivat arjen ympärille. Pyörämatkat pieniä katuja pitkin yliopistolle, pitkälle iltaan venyvät ilmaisutaidon tunnit, kokoontumiset illalla glögilasin ääreen joulutorille tai illalliset ystävien kesken. Näitä ihan tavallisia asioita tuntuukin ikävöivän eniten nyt, kun lokakuu muistuttelee Ljubljanan syksystä.”
Kaikki haastateltavista kokivat vaihdon kokemukseksi, joka kannatti ehdottomasti kokea.
” Vaihto on ihana mahdollisuus tehdä mitä huvittaa, elää hetkessä ja kokea samalla valtava määrä uusia asioita ihan itsestään.” (Sara Komulainen)
Kuvat: Mira Laurinantti, Riku Oras ja Vilhelmiina Karonen
Hyödyllisiä linkkejä vaihtoa pohtivalle:
Muiden kokemuksia yliopistoittain/maittain: https://www.service4mobility.com/europe/MobilitySearchServlet5?kz_search=Q&sprache=en&identifier=TAMPERE01&kz_bew_art=OUT&kz_bew_pers=S&showOnlyKzSearch=1&kz_world_map_align=&allowApplication=1
Facebook-ryhmä vaihtoon lähteville:
https://www.facebook.com/groups/utaoutgoingexchangestudents/
Vaihtoon hakeminen: https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/uni/4675/4686
Ohjeet ja linkit vaihtoon lähtevälle: https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/uni/4675/10912