Toimintasuunnitelma

OKA ry:n toimintasuunnitelma 2025

Tampereen yliopiston luokanopettajaopiskelijat OKA ry 
Åkerlundinkatu 5 / Virta, 33014 Tampereen yliopisto 
hallitus(at)okary.fi 
okary.fi 

 

Yleistä 

OKA ry on yhtä kuin jäsenensä, joita varten toimintaa luodaan ja ylläpidetään. Hallituksen toiminnan organisoinnissa jatketaan sektoripohjaisen mallin kehittämistä ja jo toimivien mallien ylläpitämistä. Okalaisia kannustetaan monipuolisin keinoin osallistumaan ainejärjestömme toimintaan ja päätöksentekoon esimerkiksi toimikuntien sekä kyselyiden muodossa. Hallitus pidetään helposti lähestyttävänä toimijana ja sen toiminta läpinäkyvänä. OKA ry tekee aktiivista yhteistyötä kasvatustieteellisen tiedekunnan EDUn ja sen ainejärjestöjen, Seminaarin Kipinä ry:n, hallinnon opiskelijaedustajien, Tampereen ylioppilaskunnan TREYn sekä Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton SOOL ry:n kanssa.
Tulevaisuudessa yhteistyötä myös Suomen Luokanopettajat ry:n kanssa tullaan vahvistamaan.

OKA ry:n toimintaa ohjaavat OKA ry:n viralliset asiakirjat. Tällaisia ovat strategia, säännöt, yhdenvertaisuussuunnitelma, ympäristöohjelma ja viestintästrategia. OKA ry:n hallitus tarkastelee vuonna 2025 OKA ry:n asiakirjoja, kouluttaa toimijoitaan niiden sisällöistä, arvioi niiden päivitystarpeita sekä toimeenpanee luotujen asiakirjojen jalkauttamisen.
OKA ry:n hallitus 2025 tarkastelee toimikuntakulttuuriaan ja kehittää sitä edelleen. Toimihenkilömallia kehitetään yhä toimivammaksi esimerkiksi virallisten jäsenten johtajakoulutuksilla ja tiimien ryhmäyttämisellä.

Vuoden alussa voimaan astuvan strategian painopisteenä on vuonna 2025 “hyvinvoiva yhteisö”, joka toimii vuoden kantavana teemana ja sen tulee näkyä kaikessa toiminnassa. Hallituksen tulee tehdä alkuvuodesta suunnitelma strategian painopisteen jalkauttamisesta
sektoreittain.

Koko hallitus ottaa vastuun vuonna 2025 käyttöön tulevasta järjestötilasta ja luo pelisäännöt tilan käytölle.

 

Talous, varainkeruu ja yritysyhteistyö

OKA ry:n talouden tulee olla vakaa myös vuonna 2025, sillä hyvä taloudellinen tilanne on pohja jatkuvalle ja okalaisten etua ajavalle toiminnalle. OKA ry aloittaa maltillisen säästämisen 110-vuotisjuhlia varten, pääosin varainhankinnasta saaduilla tuloilla. Talouden suunnittelussa huomioidaan sijoitustoiminta sijoitussuunnitelman mukaisesti. Taloustilannetta seurataan OKA ry:n hallituksen kokouksissa läpinäkyvyyden takaamiseksi. Taloussektori ja puheenjohtajisto seuraavat aktiivisesti talousarviota ja sen toteutumista.

Hallitustoimijat perehdytetään OKA ry:n talousarvioon ja budjetointiin. Vuoden alussa jokainen hallitussektori luo itselleen talousarvion pohjalta budjetin, jota sektori itse seuraa kautensa ajan. Talousvastaava tarkastaa sektorikohtaiset budjetit tasaisin väliajoin. 

OKA ry:n ensisijaisia varainkeruutapoja ovat jäsenmaksut, tuotemyynti sekä tiedekunnalta ja ylioppilaskunnalta saatavat avustukset. Hallituksen tulee seurata taloustiimin johdolla aktiivisesti myyntitavaroiden saldoa ja myyntimääriä. Hallituskauden 2025 aikana järjestetään haalarimerkkikisa, jotta merkkivalikoima saadaan päivitettyä. Varainhankinnan tulot varmistetaan osallistumalla ylioppilaskunnan järjestämiin merkkimyyntitapahtumiin sekä muihin vastaaviin tilaisuuksiin. Haalarimerkkien myyntiä jatketaan Kide.appin kautta myös vuonna 2025.

OKA ry:n yritysyhteistyön vakiinnuttamista jatketaan nimittämällä yritysyhteistyövastaava, joka toimii osana taloustiimiä. Hänen tehtävänään on ylläpitää jo luotuja suhteita sekä selvittää uusien yhteistyösuhteiden luomista OKA ry:n toiminnan tukemiseksi ja
monipuolistamiseksi. Yritysyhteistyövastaava koordinoi fuksien haalarien tilauksen yhdessä fuksien edustajien kanssa OKA ry:n tilin kautta, hyödyntäen OKA ry:n yhteistyökumppaneita.

 

Edunvalvonta 

OKA ry on aktiivinen koulutus- ja sosiaalipoliittinen toimija, joka valvoo kaikkien Tampereen yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden etua ja hyvinvointia yhteistyössä sen sidosryhmien kanssa. Edunvalvontasektorin tavoitteena on luoda toiminnallaan turvallinen ja yhdenvertainen toimintaympäristö kaikille okalaisille. Edunvalvontasektori tekee
edunvalvontatyötä näkyväksi järjestämällä ainakin yhden sosiaalipoliittisen sekä yhden koulutuspoliittisen tapahtuman hallituskauden aikana. Vuoden aikana toteutetaan yhdenvertaisuus- ja esteettömyyskysely sekä opintokysely. Yhteistyössä EDUn muiden
järjestöjen sosiaalipoliittisten vastaavien kanssa toteutetaan hyvinvointikysely kaikille edulaisille. Kyselyjen tulokset esitellään jäsenistölle sekä tiedekunnalle.

Edunvalvontasektori tekee aktiivisesti töitä edunvalvonnan näkyvyyden edistämiseksi, jotta jäsenillä on matala kynnys ottaa yhteyttä tarvittaessa. OKA ry:n hallitustoimijat perehdytetään yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Yhdenvertaisuusvastaava nimetään hallituksesta, yleensä edunvalvonnan sektorilta, OKA ry:n yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisesti. Edunvalvontasektori vastaa hallituksen perehdyttämisestä turvahenkilöohjeistukseen sekä esteettömyys-checklistin käyttöön.

OKA ry:n alumnitoimintaa jatketaan aktiivisesti kehittämällä toiminnalle selkeämmät raamit ja tavoitteet. Tämä toteutetaan nimittämällä hallitukseen alumnitoimihenkilö. Siirtymävaihetta työelämään helpotetaan lisäämällä opiskelijoiden ja alumnien kommunikaatiota ja
yhteistyötä. Toiminta kaipaa tarkastelua ja keskustelua siitä, minkä näköiseksi OKAn alumnitoiminta halutaan. Alumnitoimihenkilö toteuttaa vuoden aikana ainakin “Ei minusta tullutkaan luokanopettajaa”-tapahtuman sekä jonkun muun haluamansa tapahtuman, esimerkiksi alumnisitsit tai “Minusta tulikin luokanopettaja”-tapahtuma.

Alumnitoiminnan virallinen ja ainoa kanava on Instagramin @okan_alumnit -tili ja se tulee vakiinnuttaa kanavaksi, johon kaikki halukkaat löytävät.

Vuoden 2025 strategian painopisteen myötä edunvalvontasektori järjestää vähintään yhden hyvinvointitapahtuman jäsenistölle.

 

Viestintä 

OKA ry:n hallitus ylläpitää aktiivista, yhdenmukaista ja organisoitua viestintää eri kanavien kautta. Viestintä on yhdenvertaista, saavutettavaa ja syrjinnästä vapaata. Viestintä pohjautuu viestintästrategiaan, jota viestintäsektori tarvittaessa päivittää.

Viestintäsektori kokoaa viikkokirjeen tai muun vastaavan tiedotteen, ylläpitää, päivittää ja kehittää OKA ry:n virallisia nettisivuja ja OKA ry:n muita viestintäkanavia sekä koordinoi hallituskuvia, hallitusjulistetta, valokuvapankkia, sekä hallitus- ja sektoriesittelyitä.

Viikkokirje lähetetään sekä jäsenten sähköposteihin että OKA ry:n tiedotuskanavalle Telegramissa. Viestintäsektori järjestää mahdollisimman pian alkukaudesta hallituskuvien oton ja tekee hallitusjulisteen. Hallitusjuliste viedään ainakin hallitushuoneeseen,
Edulaan ja Virran aulan ilmoitustaululle. Viestintä organisoi hallitusesittelyt keväällä sekä sektoriesittelyt syksyllä.

Viestintävastaava toimii myös SOOL-vastaavana. SOOL-vastaava toimii yhteyshenkilönä SOOL ry:n ja OKA ry:n välillä.

Viestintä huomioi strategian vuoden 2025 painopisteen viestinnässä esimerkiksi tuomalla esille jäsenistölle erilaisia ylioppilaskunnan ja YTHS:n hyvinvointipalveluita sekä mainostamalla painopisteeseen keskittyviä webinaareja.

 

Tuutorointi 

Tuutoritoiminnalla mahdollistetaan uusien luokanopettajaopiskelijoiden kiinnittyminen yliopistoon ja OKA ry:n toimintaan. Tuutorivastaavilla on ensisijainen vastuu tuutoritoiminnan organisoinnista ja laadusta. Tuutorivastaavat valitsevat uudet kandi- ja maisterivaiheen
tuutorit anonyymillä kyselylomakkeella. Tuutorivastaavat järjestävät uusille tuutoreille koulutusta myös yhteistyössä hallituksen muiden sektorien sekä ainejärjestön ulkopuolisten sidosryhmien kanssa. Koulutukset antavat tuutoreille valmiudet ryhmänohjaukseen, uusien
opiskelijoiden tasavertaiseen kohtaamiseen, OKA ry:n kulttuurin ja arvojen ylläpitämiseen sekä tapahtumien järjestämiseen ja budjetointiin. Tuutorivastaavat huolehtivat tuutorien ryhmäyttämisestä, toimivat tuutorien tukena sekä vaikuttavat omalla toiminnallaan kannustavasti tuutorien sitoutuneisuuteen ja motivaatioon. Tuutorivastaavat toimivat
yhteistyössä TREYn ja EDUn ainejärjestöjen muiden tuutorivastaavien sekä tiedekunnan kanssa.

OKA ry ylläpitää hyväksi koettuja tapahtumia ja toimintamalleja. Tuutoritoimintaa kehitetään uusien opiskelijoiden sekä tuutorien antaman palautteen perusteella ja yhteistyössä muiden ainejärjestöjen kanssa. Uusien opiskelijoiden saapuessa tuetaan myös maisteriopiskelijoiden
kiinnittymistä ainejärjestöön järjestämällä vähintään yhden heille suunnattu tapahtuma ensimmäisen lukukauden aikana. Toimintaa kehitetään yhä saavutettavammaksi ja avoimemmaksi, jotta se palvelisi jokaista uutta opiskelijaa. Tapahtumien määrää ja sisältöä arvioidaan kauden jälkeen ja tarvittaessa syksyn runkoa uudistetaan vastaamaan uusien opiskelijoiden tarpeita.

 

Tapahtumat

OKA ry järjestää monipuolista ja helposti lähestyttävää vapaa-ajan toimintaa okalaisille. Jokaisen jäsenen tulee tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi osallistuessaan OKA ry:n tapahtumiin. Tämä varmistetaan järjestämällä monipuolisia tapahtumia, nimeämällä jokaiseen tapahtumaan turvahenkilö sekä lisäämällä tapahtumakuvauksiin esteettömyys-checklist. Tapahtumatiimi huomioi myös jäsenistön toiveita esimerkiksi teettämällä kauden alussa tapahtumakyselyn.

Päävastuussa OKA ry:n tapahtumista on tapahtumatiimi, joka yhdessä ideoi ja järjestää erilaisia tapahtumia. Tarvittaessa erilaisten isompien tapahtumien, kuten wapun järjestämiseen voidaan myös koota toimikunta. Tapahtumatiimi suunnittelee ja toteuttaa tapahtumia myös yhteistyössä EDUn ainejärjestöjen sekä muiden ainejärjestöjen ja kiltojen
kanssa kampusrajat ylittäen. Tämä mahdollistaa poikkitieteellistä toimintaa ja verkostoitumista okalaisille.

Tapahtumatiimi luo vuoden alussa tapahtumien vuosikellon, jota päivitetään pitkin vuotta. Lisäksi tapahtumatiimi huolehtii siitä, että kaikki OKA ry:n tapahtumat löytyvät EDUn yhteisestä vuosikellosta sekä informoi ja huomioi sidosryhmät, kuten Seminaarin Kipinä ry:n, päivämäärien suunnittelussa. 

Tapahtumatiimi varmistaa toiminnan jatkuvuuden kokoamalla jokaisesta tapahtumasta tapahtumaraportin, josta käy ilmi ainakin tapahtuman yleinen kuvaus, budjetti ja kehitysideat. Tapahtumatiimin tulee kerätä ainakin suurimmista ja uusista tapahtumistaan palautetta,
jonka perusteella toimintaa voidaan kehittää.

Tapahtumatiimi koostuu kahdesta tapahtumavastaavasta ja viidestä
tapahtumatoimihenkilöstä. Syyskokouksesta valitaan yksi vuosijuhlasitseistä vastaava tapahtumatoimihenkilö. Valitun tapahtumatiimin keskuudesta valitaan kaksi henkilöä vastaamaan Wappumättörundin järjestämisestä järjestäytymiskokouksen yhteydessä.

 

Kansainvälisyys

OKA ry pitää okalaisia ajan tasalla kansainvälisyyteen liittyvistä asioista viestimällä yliopisto-opinnoissa ilmenevistä kansainvälistymisen mahdollisuuksista Suomessa ja ulkomailla. Kansainvälisyystoimihenkilö tekee yhteistyötä erityisesti viestintä- ja tapahtumatiimien kanssa. Kansainvälisyystoimihenkilö hakee Tampereen yliopiston
ylioppilaskunnan myöntämää kansainvälisyystukea. Tukea käytetään tapahtumiin, jotka edistävät okalaisten ja kansainvälisten opiskelijoiden yhteistä toimintaa ja tutustumista.

OKA ry jatkaa tiivistä yhteistyötään EDUn järjestöjen kansainvälisyystoimijoiden kanssa erityisesti kansainvälisessä tuutoroinnissa, mutta myös okalaisille suunnatuissa kansainvälistymistä tukevissa tapahtumissa. EDUn kansainvälinen jaosto järjestäytyy
vuoden alussa. Kansainvälisille opiskelijoille suunnattua englanninkielistä viikkokirjettä ylläpidetään aktiivisesti EDUn kansainvälisen jaoston toimesta. OKA ry:n kansainvälisyystoimihenkilö ylläpitää ja kehittää yhdessä EDUn kansainvälisen jaoston kanssa kansainvälistä viestintää ja toimintaa, esimerkiksi Instagramissa. OKA ry järjestää myös kansainvälisille opiskelijoille ja tuutoreille avoimia tapahtumia, joista OKAn kansainvälisyystoimihenkilö ottaa vastuuta yhdessä tapahtumasektorin ja koko EDUn kansainvälisen jaoston kanssa.

 

Kestävä kehitys

OKA ry:n toimintaa ohjaa ympäristön hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen
ylläpitäminen ja edistäminen. Hallitukseen nimetään kestävän kehityksen toimihenkilö, joka tarkastelee ainejärjestömme toimintaa kestävästä näkökulmasta kaikilla sektoreilla. Kestävän kehityksen toimihenkilö huolehtii, että ympäristöohjelmaa noudatetaan koko OKA ry:n järjestötoiminnan laajuudella. Toimihenkilö kouluttaa hallitusta ympäristöohjelman sisällöstä heti keväällä 2025 ja tarvittaessa uudestaan syksyllä 2025.

Ympäristötietoista ja kestävän kehityksen periaatteita noudattavaa toimintaa kehitetään yhteistyössä koko OKA ry:n hallituksen sekä yhteistyö- ja sidosryhmien kanssa. OKA ry:ssä tarkastellaan kriittisesti kulutus-, kierrätys-, ruoka- ja tilavalintoja, sekä toimitaan mahdollisuuksien mukaan kestävästi.

Kestävän kehityksen sektori kannustaa yhdessä koko OKA ry:n hallituksen kanssa jäsenistöä kestävämpiin valintoihin erilaisilla kampanjoilla, tapahtumilla sekä luomalla mahdollisuuksia toimia kestävästi OKA ry:n järjestämissä tapahtumissa. OKA ry järjestää vähintään yhden kestävän kehityksen tapahtuman, joko yksin tai yhteistyössä esimerkiksi muiden EDUn ainejärjestöjen kanssa.

Kaudella 2025 kiinnitetään huomiota kestävän kehityksen toiminnan
kehittämiseen ja yhteistyöhön EDUn muiden ainejärjestöjen kanssa, sekä uusien hallitustilojen kestävien toimintatapojen ja ratkaisujen kehittämiseen. Tulevalla kaudella noudatetaan EDUn yhteistä ympäristösuunnitelmaa ja sen pohjalta päivitetään OKA ry:n oma ympäristöohjelma.